Answers to some of your questions regarding Prolotherapy

1. I HAVE NOT HEARD OF PROLOTHERPAY BEFORE. WHY? Answer: Prolotherapy is not taught in most medical schools. Unless a doctor has taken the extra training required to be an effective prolotherapy doctor they may not be aware of the beneficial effects of prolotherapy. At times, one prolotherapy procedure may take up to an hour and many clinics cannot afford to take this amount of time for one patient. They base their practice in volume and have to run as many patients as possible in and out of the office in any single day. At times you are treated by a physician extender and don’t even see the doctor at all. Also, many doctors and patients want a “quick fix” as provided with medications. Lastly, most insurance companies consider it “investigational” and “alternative”, and it is not covered by your policy.

2. WHAT SIDE EFFECTS CAN I EXPECT? Answer: Side effects of prolotherapy injections are usually minimal and may include temporary soreness, stiffness and occasional bruising in the injection site. To relief the discomfort non-antiinflammatory over the counter pain medication such as Tylenol may be taken or prescription nonanti- inflammatory medication can be provided, as needed. Do not take Advil, Aleve, BC powder, Mobic, Celebrex and the like since these interfere with Prolotherapy.

3. DOES PROLOTHERAPY HURT? Answer: The amount of discomfort varies. It depend upon each patient and their individual condition, Normally females are more tolerant to prolotherapy injections than men.

4. CAN PROLOTHERAPY CURE ALL PAIN? Answer: Of course not. No single treatment modality is capable of treating all pain conditions and prololtherpy is no exception. Additionally it is not an overnight cure.

5. IS PROLOTHERAPY THE SAME AS CORTISONE INJECTIONS? Answer: No it is not. Cortisone is a steroid and stops the inflammatory process and prevents tissue healing. Cortisone is not part of the prolotherapy injection.

6. WHAT SOLUTIONS ARE USED? Answer: A typical prolotherapy solution consists of Lidocaine (an anesthetic), 50% dextrose (a sugar solution), and methycobalamine (B12). Sodium morrhuate may be added to increase the prolotherapy effects but this last ingredient increases the risks.

7. IS PROLOTHERPAY SAFE? Answer: Yes, prolotherapy is very, very safe when performed by an MD or DO trained in prolotherapy. Procedures are always carried out using sterile techniques and each patient’s condition is unique and individualized.

8. HOW MANY TREATMENTS ARE NEEDED? Answer: The number of treatments varies and will depend upon the severity of the problem and their unique condition. The average person usually receives 4-6 treatments, with some needing more and some needing less. Treatments are normally given every 3 to 4 weeks apart on a decreasing basis. Maintenance treatments may be needed from time to time. 6. References about Prolotherapy. There will be those out there that will tell you that there are no references about prolotherapy or that it is experimental or that it does not work. Those statements are due to the fact that they have no clue or experience with prolotherapy because they have no training in Prolotherapy. Just pure ignorance. Here are some just a few of the references available.